המחקר
כדי להגיע לתוצאה סופית ברמה שתתאים ל"תצוגה" במרכז הבית יש ללמוד את הנושא. התחלנו לחפש תמונות של פסיפסים עתיקים באינטרנט, במוזיאונים ובאתרים ארכיאולוגים בארץ. ביקרנו במוזיאון ישראל, ציפורי, קיסריה, אתר השומרוני הטוב ועוד. למדנו על המוטיבים שמופיעים בפסיפס: ציורים, דוגמאות, צבעים, צורה וגודל האבנים וכו'.
המבחר עצום, הדוגמאות והציורים אין סופיים ועדיין אין לנו מספיק ידע על תהליך הבניה של הפסיפס.
באתר מוזיאון השומרוני הטוב
הממוקם בין ירושלים לים המלח. מוצגים פסיפסים יפיפיים מבתי כנסת וכנסיות מאזור יהודה ושומרון.
המוזיאון מארח מדי פעם סדנאות לפסיפס (לא סדנאות מקצועיות אבל זו התחלה) כשהבענו התעניינות בסדנאות הפנו אותנו למנזר דיר חג'לה
סמוך ליריחו. שם, נאמר לנו, יש בית מלאכה שמיצר ומוכר פסיפסים גם לפי הזמנה.
נסענו לביקור במנזר, בכנסיה המדהימה השוכנת בקומה השנייה של המבנה המיוחד, ריצפת פסיפס ענקית עם מגוון דוגמאות גיאומטריות וציורים יפיפיים. בחצר החיצונית ישנה חנות לממכר מזכרות ובהן גם פסיפסים המיוצרים בבית המלאכה במקום. לצערנו נמסר לנו שהאחראי נסע לביקור מולדת ביוון ורק שיחזור נוכל לקבל מידע על יצור הפסיפס. המשכנו לטייל בחצר המנזר ולהפתעתנו ראינו אדם רוכן על שולחן ענק ומדביק אבנים קטנות לבד המתוח על השולחן. הבחור הזמין אותנו לצפות בעבודתו וסיפר לנו באנגלית קלוקלת עליו ועל עבודתו.
הבחור מגיע מאלבניה שבבלקן לכמה חודשים לארץ ועוסק ביצור פסיפסים בשיטה העתיקה (השיטה ההפוכה). בשיטה זו ניתן להשתמש באבנים מעוביים שונים הנחתכים ביד וכדי לקבל פני שטח חלקים מדביקים את האבנים הפוך על משטח בד חלק (תמונת ראי) על האבנים יוצקים חומר צמנט בתהליך מיוחד. בסוף הופכים את הלוח ולאחר הצמדתו לקיר או לרצפה מסירים את הבד.
החוויה לראות וללמוד ממקור ראשון על תהליך בניית הפסיפס בשיטה העתיקה הייתה מעשירה ומיוחדת ונתנה לנו פרופורציה להיקף העבודה שצפוי לנו. נותר לנו איפה למצוא אבנים צבעוניות ולהתחיל במלאכה.